Monday, October 5, 2009

Haldens populærmusikk i bokform



Interessen for den nye populærmusikken var enorm i Halden på 1960-tallet. Det fi kk en rekke artister og orkestre til å blomstre. Nå kommer denne historien i bokform, og det er Kai Andersen som står bak utgivelsen.

Kai Andersen har jobbet i seks år med boken om populærmusikkens historie i Halden. 17. oktober lanseres boken, som er den første av to bøker bygget over samme tema; ungdomskulturen i Halden i perioden 1950 til 1970.

– Historien omfatter Haldens populærmusikk i årene fra 1950 til 1970. Første bind, «Halden-musikk 1», lanseres 17. oktober. Neste høst kommer oppfølgeren, som omhandler Haldens ungdoms- og underholdningsmiljø i samme tidsperiode, sier Kai Andersen.

Lokalkunnskap
Kai Andersen var selv en svært sentral aktør i ungdomsmiljøet på 1960-tallet. Uten ham ville fenomenet Popkjeller’n aldri sett dagens lys. Der, i kjellerlokalet i Folkets Hus, kom datidens største popstjerner, og Halden-ungdommen gikk både mann av huse og helt av skaftet.

– Det var en fantastisk tid, og det skjedde mye på en rekke arenaer. Boken, som lanseres hos Køhn Libris 17. oktober, tar for seg mye av det som skjedde i Halden på den tiden. Jeg føler at det er viktig å dokumentere for ettertiden det som skjedde. Dette er lokalhistorie av beste sort, sier Kai «Popkjeller’n» Andersen.

– Ideen fikk jeg for noen år siden da jeg sammen med Harald Otterstad laget «Sarpepop ».
I 2003 mente HA-journalist Thorkil Lindskog og jeg at vi burde lage noe tilsvarende i Halden. I rykk og store napp har vi jobbet med prosjektet. I tillegg til Lindskog har Ronny Pedersen og Øyvind Ottersen vært viktige bidragsytere, sier Andersen.

Flott bok
– Det er blitt en flott bok på om lag 130 sider. Den kommer i A4-format og har 230 unike og spennende fotografier.

Boken trykkes hos OK Trykk i Halden. Omslaget prydes av vår egen store rockekonge Tor Brynildsen, fotografert på scenen i Halden Arbeidersamfund i 1960.

– Dette er et hundre prosent lokalt produkt. Derfor er det morsomt at boken også trykkes i Halden.

Selv har jeg gjort alt det øvrige grafiske arbeidet med boken, sier Andersen, som har flere titalls år bak seg som typograf i Halden Arbeiderblad.

– Populærmusikkens historie etter 1970 er ikke med i denne omgang?

– Nei. Den delen av historien har jeg ikke det samme forholdet til. Den får andre og yngre krefter ta seg av.

– Du er selvfølgelig strålende fornøyd med produktet?

– Ja, jeg er jo det. Andre ville selvsagt gjort ting annerledes, men det er jo ingen andre som har gitt seg i kast med et slikt prosjekt. Folk får ta det de får. Det er utrolig mange haldensere som har et forhold til denne epoken. Det har også vist seg gjennom Popkjeller’n Reunion, som har pågått i noen år. På kvelden etter lanseringen 17. oktober blir det nok et Popkjeller’n Reunion.

Denne gang i Brygga Kultursal, sier Kai Andersen, som gleder seg voldsomt til lanseringen.

0 Kommentarer:

Post a Comment

<< Home