Tuesday, March 9, 2010

Historien om rock - rockens fødsel



Er du interessert i rockens historie og hvordan den oppstod. Ja, da skal du skaffe deg eller låne på boken med ovennenvnte navn på Halden Bibliotek.
Det engelske ukemagasinet "The history of rock" ligger til grunn for både oversettelse, bildevalg og layout. Boken er utgitt i Norge i 1986.
Vil du kjøpe den har den ISBN 82-525-1800-1
I forordet til boken kan vi lese:
"Bind 1 "Historien om rock" forteller om rockens fødsel. Hvordan det hele startet. Trådene trekkes tilbake til blues- og countrymusikken og hvordan nye ungdomskull krevde en egen musikkform. Syntesen mellom de svartes følelsesladde blues og de hvites glade og rytmiske country-musikk ble den nye rock'n rollen. Utførlig skildres de første musikalske prionerene, Louis Jordan og Hank Williams. Og Bill Haley og hans "Rock Around The Clock".
Men det var først med Elvis Presley rocken virkelig tok fart. Plateselskapet sun med den dyktige og kreative lederen Sam Philips, stod bak Elvis' første nølende skritt inn i musikken. Men Sun va ikke bare Elvis, det ble bygd opp et helt miljø rundt det lille uavhengige plateselskapet med navn som Jerry Lee Lweis, Carl Perkins, Charlie Rich og Johnny Cash. Og vi hadde den svarte parallellen i plateselskapet Chess, Deres fremste artist Chuck Berry, en av de grunnleggende hjørnestenene i rocken, ble grundig presentert.
Før vi kommer til 1956 og Elvis virkelig blir "The King". Og Elvis ble mer en rock. Og rock ble mer enn musikk. Vi fikk en industri og en livsstil. Men selv om Elvis utviklet seg også musikalsk, ble den opprinnelige rockabilly-stilen stående. Og lever fremdeles. I n artikkel følger vi rockabillyen helt fram til 80-årene og The Stray Cats.
Nå er ikke lenger rocken et indre nasjonalt anliggende for USA. England ble med. Først nølende i en egen variant kalt skiffle, deretter i form av flere mer eller mindre direkte kopier av de amerikanske heltene. Med Tommy Steel i spissen. Grobunnen for rock som en internasjonalt, ny uttrykksform var lagt."
En tur i en bokhandel, kanskje et antikvariat eller på biblioteket anbefales på det sterkeste.

0 Kommentarer:

Post a Comment

<< Home